Een team blijven als ouders

487A8964

Uit elkaar gaan met kinderen betekent dubbele rouw. 

Je hebt de rouw van je (ex) geliefde. En de rouw van het gezin wat uit elkaar valt. Het gezin wat nooit meer intact zal zijn zoals je dat voor ogen had. 

Het vertrouwde systeem is niet meer

Het niet meer terug kunnen vallen op het bestaande systeem, waarin je samen alles regelt, de eenheid van papa, mama en de kinderen bij elkaar en het vertrouwde veilige gezinsgevoel wat je had. De onvoorwaardelijkheid die niet meer hetzelfde is. 

Maar ook…

Je kinderen die parttime ergens anders wonen, waardoor je ’s avonds langs hun kamers loopt en lege bedjes ziet. Dat voelt heel onnatuurlijk voor veel moeders. Alsof er een lichaamsdeel geamputeerd is. 

Loskomen van je ex

Daarbij komt dat je als ouders van kinderen moet blijven samenwerken en overleggen met je ex. 


Loskomen van je ex en omgaan met jouw eigen rouwproces, terwijl je elkaar toch moet blijven zien vraagt echt om doorzettingsvermogen en zelfbeheersing. 

In de praktijk zie ik dat er momenten zijn bij moeders dat:
– Ze de deur net iets te hard dicht smijten als hun ex de kinderen heeft opgehaald
– Ze hun tranen niet kunnen bedwingen
– Ze hun ex toch dat lelijke appje sturen, terwijl ze zich nog zo hadden voorgenomen om zich niet te laten meeslepen.  

Ik zie dat deze moeders hiermee worstelen en zich schuldig voelen. 

En dat is begrijpelijk. 

Het goed doen voor de kinderen

Want als je kinderen hebt, dan zijn zij het allerbelangrijkste en daar wil je het zo goed mogelijk voor doen. Het laatste wat je wilt, is dat je kinderen de dupe worden van de scheiding. Jij wilt een voorbeeld voor je kinderen zijn. 

Het is geweldig dat je als moeder de beste intenties hebt en altijd alles goed wilt doen. 
Maar het is niet realistisch. Je gaat fouten maken. En het mooie is, dat is compleet menselijk. 

Belangrijker hierbij is om bij jezelf te rade te gaan en jezelf bij te sturen. Dat je kritisch en eerlijk naar jezelf durft te kijken zonder alleen maar naar de ander te wijzen. 

Dat je leert om jouw emoties op een veilige manier ergens anders en op een ander moment te uitten. En dat je leert hoe je op een constructieve manier kunt communiceren en samenwerken met je ex. 

Het belangrijkste is…

Want weten hoe jij jouw emoties kunt managen na een scheiding, hoe je kunt samenwerken met je ex en hoe jij weer echt gelukkig kunt zijn, is niet alleen prettig voor jezelf. Het zorgt uiteindelijk ook echt voor rust bij de kinderen! 

En dat is het grootste gebaar wat je kinderen na een scheiding kunt bieden. 

Dus zet die stap

Kom in actie. En wordt weer gelukkig! Je verdient het om te stralen en jezelf krachtig te voelen! Want daarmee ben je echt een voorbeeld voor je kinderen. 

Liefs,

Samyra

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *